ΕΡΓΟ STRAWBERRY

Ανάπτυξη νέων ποικιλιών φράουλας βελτιωμένων ως προς το άρωμα και τη γεύση χρησιμοποιώντας χημικούς και γενετικούς δείκτες

Τίτλος

Ανάπτυξη νέων ποικιλιών φράουλας βελτιωμένων ως προς το άρωμα και τη γεύση χρησιμοποιώντας χημικούς και γενετικούς δείκτες

Χρονολογία

2021

Φορέας Υλοποίησης

Ανάπτυξη νέων ποικιλιών φράουλας βελτιωμένων ως προς το άρωμα και τη γεύση χρησιμοποιώντας χημικούς και γενετικούς δείκτες

Προϋπολογισμός

305.870 €

Διαρθρωτικό Ταμείο

Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Περιγραφή

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών φράουλας βελτιωμένων ως προς το άρωμα και τη γεύση χρησιμοποιώντας χημικούς και γενετικούς δείκτες.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη από τις χώρες της νότιας Ευρώπης που δεν έχει αναπτύξει πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης φράουλας ώστε να παράγει δικές της ποικιλίες, προσαρμοσμένες στις συνθήκες της χώρας και στις απαιτήσεις των αγορών. Οι βασικοί ανταγωνιστές διαθέτουν ποικιλίες που είτε τις κρατούν κλειστές, είτε τις απελευθερώνουν αφού έχουν ήδη αποκομίσει πλεονέκτημα στην αγορά αφού έχουν ήδη αποκομίσει χρονικό πλεονέκτημα στην αγορά, κατοχυρώνοντας εμπορικές συνεργασίες. Επιπλέον οι εισαγόμενες ποικιλίες έχουν αναπτυχθεί και κατά συνέπεια είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε διαφορετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσουν το μέγιστο του παραγωγικού δυναμικού τους στις συνθήκες της χώρας μας. Η δημιουργία Ελληνικών ποικιλιών είναι η λύση για να διασφαλιστεί το μέλλον της καλλιέργειας. Αυτές θα πρέπει να έχουν υψηλό ποσοστό εμπορεύσιμων καρπών για να μειώνουν το κόστος παραγωγής, μεγάλη μετασυλλεκτική διάρκεια και βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κυρίως γεύση και άρωμα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για βελτίωση της περιεκτικότητας της φράουλας σε αρωματικές ουσίες οι οποίες συνεισφέρουν στην αντίληψη της γλυκύτητας στον καρπό και ενισχύουν την αίσθηση που προκύπτει από την παρουσία σακχάρων. Τα σάκχαρα βελτιώνουν τη γεύση όμως η αύξηση της συγκέντρωσής τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή. Η γλυκύτητα πέρα από τις αρωματικές ουσίες καθορίζεται σημαντικά και από την αναλογία σακχάρων προς οξέα. Συνεπώς η ανεύρεση γονοτύπων που δίνουν καρπούς με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξέα μπορεί επίσης να βελτιώσει την αίσθηση της γλυκύτητας, ενώ δεν μειώνει την παραγωγή. H Berryplasma World ΕΕ έχει ήδη αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης φράουλας από το 2012 επενδύοντας στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών. Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών διαθέτει εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία σε θέματα χαρακτηρισμού και αξιολόγησης γονοτύπων (μοριακό, χημικό, οργανοληπτικό) με στόχο την επιλογή των καταλληλότερων για ανάπτυξη νέων ποικιλιών.

Στόχοι

Στόχος της παρούσας πρότασης χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθοδολογίες είναι η αξιολόγηση και η εύρεση γονοτύπων με υψηλή παρουσία αρωματικών ουσιών, χαμηλή περιεκτικότητα σε οξέα και ικανοποιητική συγκέντρωση σακχάρων, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια ποικιλία υψηλού παραγωγικού δυναμικού, που ταυτόχρονα θα είναι προσοδοφόρα για τον παραγωγό και ελκυστική για τον καταναλωτή. Επιπλέον στόχος είναι η εύρεση μοριακών δεικτών που θα χρησιμοποιηθούν στην διάκριση των γονοτύπων και την υποβοήθηση προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης.

Αποτελέσματα

elGreek